Vraag 1: Wat te doen als iemand thuis overlijdt?
Een overlijden wordt steeds vastgesteld door een arts die het overlijdensattest invult alsook het medisch attest indien de overledene gecremeerd wordt. Misschien acht u het op dat moment nog wenselijk dat familie en vrienden nog even afscheid kunnen nemen, contacteer daarvoor de thuisverpleging welke de eerste verzorging zullen toedienen.Daarna neemt u contact met onze diensten op en spreken af wanneer de overledene overgebracht kan worden. Wij zijn 24 uur op 24 bereikbaar om u te helpen en bij te staan.
Wij komen dan ter plaatse en brengen de overledene over naar ons funerarium alwaar wij deze verder zullen verzorgen. Ook kledij kan al meegegeven worden, zodat wij de overledene op z'n mooist kunnen opbaren.
Wij nemen ook het overlijdensattest en identiteitskaart mee. In overleg met de naaste familie bespreken wij een tijdstip voor verdere afspraken in verband met de uitvaart. Deze afspraak kan zowel thuis gebeuren als bij ons in de zaak. Wij zullen u tevens vragen om eventueel trouwboekje, rijbewijs en reispaspoort klaar te leggen of mee te brengen.
Vraag 2: En indien de persoon in een ziekenhuis/rusthuis overlijdt?
Ook hier zal een arts het overlijden vaststellen en de nodige papieren invullen. Indien de persoon 's nachts in een ziekenhuis overlijdt, is het niet direct noodzakelijk dat u ons onmiddellijk contacteert omdat men de overledene naar het mortuarium van het ziekenhuis zal overbrengen. U kan ons dan in de loop van de voormiddag contacteren om verdere afspraken te regelen. Dit geldt ook voor de meeste rusthuizen in onze omgeving. Ook hier kan, indien gewenst, nog andere kledij meegegeven worden.Vraag 3: Waar wordt het overlijden aangegeven?
Het overlijden wordt aangegeven in de gemeente waar de persoon effectief is overleden. Als ondernemer zorgen wij ervoor dat alle nodige officiële documenten (overlijdensakte, laatste wilsbeschikking, medisch attest, aanvraag tot cremeren, toelating tot begraven, ID-kaart, trouwboekje, informatieformulier, etc) bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van overlijden geraken zodat een akte kan opgesteld worden en wij de uittreksels uit deze overlijdensakte kunnen bekomen en deze aan de familie kunnen bezorgen.
Vraag 4: Is cremeren goedkoper dan begraven?
Dit is moeilijk om in een paar woorden te antwoorden. De prijs van een uitvaart (zowel teraardebestelling als crematie) hangt van zoveel factoren af zodat een begraving goedkoper kan zijn dan een crematie en omgekeerd.Wenst u een luxueuze begraving ? Een eenvoudige uitvaart en crematie ? Er zijn zovele verschillende aspecten die de prijs van een uitvaart bepalen dat het is aangewezen om u goed te informeren.
Doe dit ook, wij staan te uwer beschikking.
Vraag 5: Is een kist om te cremeren goedkoper?
Neen.Voor de keuze van een kist is geen verschil tussen beide. Alle kisten zijn sinds enkele jaren aangepast (met bv. natuurlijke vernislagen) zodat alle kisten bij het cremeren kunnen gebruikt worden.
Vraag 6: Welke bestemming kan ik geven aan de asurne?
De as van uw dierbare overledene kan u :- ofwel naar een begraafplaats brengen, waar de keuze bestaat tussen uitstrooien, bijzetting in het columbarium (de muur)
- of begraven in het urnenveld of in een graf;
- ofwel thuis bewaren;
- ofwel verstrooien op zee;
- ofwel verstrooien op een andere plaats dan op de strooiweide van de de begraafplaats mits toelating.
Vraag 7: Hoe zorg ik ervoor dat mijn uitvaart verloopt zoals gewenst?
Neem eerst en vooral contact op met de dienst bevolking of burgerlijke stand van uw gemeente. Op deze dienst kan u uw laatste wilsbeschikking laten noteren. Wenst u begraven of gecremeerd te worden? Welke vorm: bijzetting in het columbarium, begraven in graf, verstrooiing, etc. Volgens welke geloofsovertuiging? Eénmaal deze zaken genoteerd kan niemand - behalve uzelf natuurlijk - hieraan nog iets veranderen. Uw laatste wilsbeschikking MOET uitgevoerd worden. Bij de aangifte van overlijden zal de ambtenaar steeds naar deze laatste wilsbeschikking vragen, waar u ook bent overleden.Wenst u uw uitvaart tot in detail te regelen, neem dan contact met ons op. Samen stellen we dan een scenario voor uw uitvaart op waarin alles meer tot in detail wordt opgenomen (soort doodskist, welke bloemen, drukwerk, kerkelijk, burgerlijk, etc.)